Hoeveel voer ik mijn paard?

Informatie voedingstoestand

Het belang van juiste voedingstoestand.
Een optimale voedingstoestand resulteert in verbetering van de prestaties. Om de voedingstoestand van je paard te bepalen kun je zijn lichaam scoren. Het scoren gebeurt aan de hand van de voelbare vetopslag. Je geeft je paard dan een cijfer van 0 tot 5 (afbeelding 1). Het cijfer 0 staat voor zwaar ondergewicht en het cijfer 5 staat voor zwaar overgewicht. De ideale score is het cijfer 3. Hierbij zijn de ribben goed voelbaar maar niet zichtbaar.

Vet wordt bij paarden op verschillende plekken opgeslagen. De plaatsen waar vet zich op kan hopen zijn:

  • Nekband
  • Schoft
  • Lendenen
  • Naast de staartwortel
  • Tussen de ribben en uiteindelijk op de ribben
  • Achter de elleboog

Over het algemeen voelt vet zacht en blubberig aan, alleen het vet op de nekband voelt hard aan. Om kleine verschillen in de vetophoping op te merken, is het verstandig om het paard te meten met een meetlint. Het meten kan rond de ribben achter de elleboog plaats vinden en rond de nek. Door iedere week op hetzelfde punt de meten kun je erachter komen of het paard is aangekomen of afgevallen.

Overgewicht

Overgewicht kent verschillende oorzaken. Het is van belang om medische oorzaken uit te sluiten, ga voor meer informatie naar je dierenarts. Zodra bekend is dat het overgewicht veroorzaakt wordt door een te hoog aanbod aan energie kan het probleem aangepakt worden, door het voeren van een krachtvoeder met een lager energiegehalte. Om een advies aan te vragen klik hier.

Overgewicht kan voor verschillende aandoeningen een oorzaak zijn. Een aandoening die steeds vaker voorkomt is insulineresistentie. Zoals de naam als aangeeft is het paard dan resistent voor insuline, althans de cellen in het lichaam van een paard. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suikers) door de cellen in lichaam worden opgenomen om verbrand te worden voor energie. Insulineresistentie ontstaat door te hoge opname van glucose. Zodra het glucosegehalte in het bloed boven een bepaald punt komt, wordt door de alvleesklier insuline afgegeven zodat de glucose opgenomen kan worden. Als het glucosegehalte voor een lange periode boven een bepaald punt komt, blijft de alvleesklier insuline afgeven. De lichaamscellen worden door deze constante aanvoer van insuline steeds ongevoeliger voor de insuline. Dit heeft als gevolg dat het glucosegehalte hoog blijft.

Door de ongevoeligheid van de cellen voor insuline, krijgen de lichaamscellen een tekort aan energie. Het paard wordt sloom en de prestaties dalen. Daarnaast kan insulineresistentie de oorzaak zijn voor hoefbevangenheid.

Ondergewicht

Ook ondergewicht ken verschillende oorzaken. Het is dan ook van belang om medische oorzaken uit te sluiten. Zodra bekend is dat de oorzaak een te laag aanbod aan energie is kan een verandering aan hoeveelheid voeding of soort voeding uitkomst bieden. Het gevolg van ondergewicht is voornamelijk lusteloosheid. Het paard heeft te weinig energie om zich te onderhouden en is niet in staat prestaties te leveren. Zodra het ondergewicht tot een bepaald niveau stijgt, kunnen bepaalde organen uitvallen zoals de voortplantingsorganen.

deel dit
  • Twitter
  • Hyves
  • Facebook
  • email