Onderhoud van de wei in het voorjaar

Het voorjaar staat alweer voor de deur. Alle paarden snakken na zo’n lange winter naar het moment dat ze terug kunnen draven door de weide en eten van het smakelijke gras.

Gras is het voornaamste voedsel voor paarden. Daarom is het van belang om er voor te zorgen dat het gras eiwitarm, structuurrijk en voldoende mineralen en sporenelementen bevat. Dit kan je bekomen een goed evenwicht in de minerale samenstelling van de bodem. Uitbating, intensiviteit van de begrazing en de weersomstandigheden hebben hun invloed op de graskwaliteit.

Mineralen spelen een belangrijke rol in de dagelijkse stofwisseling van het paard. De mineralen die in het gras aanwezig zijn kunnen zeer goed opgenomen worden.

We onderscheiden enerzijds belangrijke hoofdelementen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium, natrium, zwavel, en calcium en anderzijds sporenelementen als koper, mangaan, jodium, zink, ijzer, kobalt, molybdeen en selenium.

Belangrijk is dat al deze elementen van nature voorkomen in de bodem. De opneembaarheid wordt beïnvloed door de bodemstructuur en de zuurtegraad (ph). Een te lage (maar ook een te hoge) zuurtegraad remt de opname van deze belangrijke elementen.

Hoeveel kalk moet je toedienen per hectare?

Er is een verlies door opname van +/- 600 kg kalk per jaar en per hectare. Kalk is een element dat niet snel uitspoelt. Vandaar kan je een onderhoudsbekalking om de twee jaar toedienen, maar dan wel aan 1200 kg per hectare. Dit is een stuk praktischer.

Als het jaren geleden is dat je nog gekalkt heb moet je een herstelbekalkinguitvoeren. Op een weide mag je echter geen grote hoeveelheid (meer dan 2000 kg per hectare) toedienen in één keer toedienen. Bovendien duurt het enkele jaren vooraleer je een slechte zuurtegraad verbeterd hebt in een ideale bodemtoestand.

Daarom raden wij het volgende systeem aan:

 • Jaar 1: 1200 kg per ha
  Kalk zakt +/- 3 cm per jaar in de bodem. Deze kalk is in dit jaar slechts beperkt beschikbaar voor de plant.
 • Jaar 2: 1200 kg per ha
  Ondertussen is de kalk van jaar 1 al dieper doorgezakt en meer ter beschikking van de plant. De kalk van jaar 2 zakt ondertussen ook 3cm.
 • Jaar 3: 1200 kg per ha
  De kalk van de vorige jaren is nu voldoende verdeeld over de bouwlaag.
  De zuurtegraad is vanaf dit moment hersteld. Het gras neemt nu volop de van nature aanwezige mineralen en sporenelementen op. Bovendien verdwijnen zuurminnende planten (onkruiden) uit je weide.
 • Jaar 4: je mag de bekalking overslaan.
 • Jaar 5: vanaf dit jaar voer je een onderhoudsbekalking om de twee jaar uit.

Je mag kalk niet vergelijken met meststoffen. Om effect te hebben dient er zulke (grote) hoeveelheid gestrooid te worden. Als de bodem zich in een ideale toestand bevindt kan je besparen op de traditionele bemesting en je paard kan beschikken over gras met een ideale samenstelling.

Om een juist idee te hebben van de bodemtoestand kan je steeds een bodemanalyse laten uitvoeren.

Wanneer ga je bekalken?

Bekalking gebeurt best in het vroege voorjaar (feb-maart) of het najaar (okt-nov).

Welke kalk gebruik je best?

De meest gebruikte kalk is magnesiumkalk. Deze dolomietkalk bevat calcium en magnesium en bestaat in verschillende vormen.
- Magnesiumkalk poeder: is goedkoopst maar stuift fel bij het strooien.
- Korrelkalk: laat zich perfect verdelen, kan ook bij winderig weer gestrooid worden.
- Vochtige kalk: om deze kalk te strooien moet je beschikken over speciale apparatuur.

Meng nooit kalk met een andere meststof.

Conclusie

Kalk is geen bemesting maar een bodemverbeteraar. Hierdoor verbetert de zuurtegraad van de bodem waardoor het gras de aanwezige mineralen en sporenelementen beter kan opnemen.

One Response to “Onderhoud van de wei in het voorjaar”

 1. André 06. jun, 2011 at 13:30 #

  Zeer leerzaam.
  Het zou zeer aangenaam zijn als de zuring uit de weides verdwijnt.
  Heeft het ook effect op Jacobskruiskruid? Wat kunnen we anders daar tegen strooien? Dit jaar alles voor de bloei kunnen verwijderen, maar heel veel extra werk.

Leave a Reply